Keresés ebben a blogban

Oldalak

2010. március 26., péntek

Grillparti

Már egy hete készültünk a grillezésre, először csak fejben, majd 3 nappal előtte Lajos bácsi már csak vásárolt, szelt, fűszerezett, és bérbe vette az egyik logisztikai manager, Putyi hűtőét is kajatárolás címén. Összeírta, hány fő várható, személyenként 25 dkg hússal számolt.A hideg előételekből fejenként 20 dekagrammal készült. Köretből ugyanannyival kalkulált. Sajnos, az italokkal szinte lehetetlen volt összegezni - előre megkérdezni, hogy te, cicám, hozol-e magaddal valami innivalót, megértheted: lehetetlen... így hát beszereztük a koktélokhoz valót, és egyéb innivalókat (tequila, vodka, martini, kubai rum, narancs juice, ásványvíz, jeges tea, vörösbor, sör). Ehhez képest jött még 7 csillagos metaxa - Ildikó neve imába foglalva -, több kivételes minőségű vörösbor is érkezett, illetve különböző sörök bővítették a sort még. Szerintem hetek múlva is ebből élünk még, ha egy pohárka piára szottyan kedvünk.

A nagy nap eljöttével drága jó Lajosomat csak villanásnyi időre láttam néhány óránként, amikor is kicipelte az összes cuccot, majd a két logisztikai manager résztvevő támogatásával együtt kialakította a grillező, vendégfogadó helyet.

Hamarosan füstcsík jelezte, hogy a padlásról évekkel ezelőtt lehozott spór (sparhelt, tűzhely) megkezdte rögtönzött sütő, főző, melegítő, és grillhely funkcióját. Szorgos munka vette kezdetét: a csülök, és a csülkös bab el kezdte pályafutását, amely során étellé nemesedett. Nagy munka vette kezdetét a grillezőhely letakarításával kapcsolatban, heveny vita bontakozott ki a logisztikai managerek és Lajos bácsi között, hogyan is varázsolják grillezéshez higiénikussá a platnit. Becsületsértő kifejezések után megegyeztek a takarítás módjában, valamint a kivitelező személyében. Nem kell megijedni: ha egyikük véletlenül nem alkalmazná a fenti módszert (harcisan kedves ugratások erőteljes verbális megnyilvánulásokkal), a másik kettő ijedten tűnődve tenné fel a kérdést: csak nem beteg ez az ember..?!

Tehát megegyezés született a grillezőhely alkalmazásával kapcsolatban, s ezzel hivatalosan is megnyitottnak nyilvánították a partyt, amelyre koccintás következett némi alkohol tartalmú folyadékkal együtt. Begyújtották a grillezőt - jó, ha tudod, hogy a faszenet a grillezés előtt jó félórával már be kell gyújtani. A jó parázs izzik, a tetejét éppen lehelletnyi szürke hamu borítja. Soha se nyílt lángon süss! Az ilyen módon sütött hús kívül hamar megpirul, belül viszont nyers marad - amellet, hogy íz szempontjából veszít az étel az értékéből, egészségügyi kockázatot is rejt magában. Amikor leparázslott a faszén, kend át ecsettel a grillrácsot, lehetőleg ne csöpögjön, majd hagyd pár percig hagyd kiégni. Sütés közben folyamatosan után kell kenegetni, hogy ne ragadjon le a nyers hús. Ha odakap, se aggódd túl a helyzetet, ahogy sül a hús, magától elválik majd a rácstől a kéreg. Soha ne zsúfold túl a grillrácsot, a húsok nem pirulni, hanem párolódni fognak - és nem ez a cél. Ami alufóliába tekerten készül, ott olajozd meg cseppet a fólia belső oldalát.

Amit még tudni kell, Lajos bácsi előző nap elkészítette a hideg előételeket, amelyek fogadni hivatottak voltak a szállingózó vendégeket. Feltálalt tormás sonkatekercset, töltött tojást, new yorki káposztasalátát, franciasalátát, currys, csirkés ráksalátát. Én úgy láttam, tányér nem maradt szárazon ennyi hidegség láttán, arról nem is beszélve, hogy a koktélfelelős folyamatosan készítette a vendégek nagy örömére a további hűsítőket. Ezek annak ellenére kelendőnek bizonyultak, hogy az a kimondott meleg nem uralkodott felettünk... ez bizony Bond mesteri hozzáértésének volt köszönhető. Mármint nem az időt tette melegebbé (pedig guru a számítástechnika területén, de mégsem isten...), hanem a koktélokat abszolválta magas tudásfokon. Arról nem beszélve, hogy méltó helyettese is akadt Ingrid személyében...
Hamarosan a meleg ételek is asztalra kerültek, az egyben sült csülök, a babos csülök, a grill kolbászkák, a baconnal bélelt, mustáros, borsos hátszíntekercs, a baconos csirkemáj falatkák, a mustáros, fokhagymás tarja, a fűszeres grill oldalas, a rozmaringos, baconos csirkenyárs, a grill zöldségnyárs, az alufóliás burgonya, és a grillsajt osztatlan örömöt eredményezett - kinek, kinek ízlése és befogadóképessége szerint. Lajos bácsi egy percig sem parázott, hogy nem lesz elég a tervezett ételmennyiség, hiába, aki ért hozzá, az ért hozzá. 
Jó hangulatú, kellemes időtöltés volt ez a party:) Jövőre, veletek, ugyanitt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése