Grillparti
A nagy nap eljöttével drága jó Lajosomat csak villanásnyi időre láttam néhány óránként, amikor is kicipelte az összes cuccot, majd a két logisztikai manager résztvevő támogatásával együtt kialakította a grillező, vendégfogadó helyet.
Hamarosan füstcsík jelezte, hogy a padlásról évekkel ezelőtt lehozott spór (sparhelt, tűzhely) megkezdte rögtönzött sütő, főző, melegítő, és grillhely funkcióját. Szorgos munka vette kezdetét: a csülök, és a csülkös bab el kezdte pályafutását, amely során étellé nemesedett. Nagy munka vette kezdetét a grillezőhely letakarításával kapcsolatban, heveny vita bontakozott ki a logisztikai managerek és Lajos bácsi között, hogyan is varázsolják grillezéshez higiénikussá a platnit. Becsületsértő kifejezések után megegyeztek a takarítás módjában, valamint a kivitelező személyében. Nem kell megijedni: ha egyikük véletlenül nem alkalmazná a fenti módszert (harcisan kedves ugratások erőteljes verbális megnyilvánulásokkal), a másik kettő ijedten tűnődve tenné fel a kérdést: csak nem beteg ez az ember..?!
Tehát megegyezés született a grillezőhely alkalmazásával kapcsolatban, s ezzel hivatalosan is megnyitottnak nyilvánították a partyt, amelyre koccintás következett némi alkohol tartalmú folyadékkal együtt. Begyújtották a grillezőt - jó, ha tudod, hogy a faszenet a grillezés előtt jó félórával már be kell gyújtani. A jó parázs izzik, a tetejét éppen lehelletnyi szürke hamu borítja. Soha se nyílt lángon süss! Az ilyen módon sütött hús kívül hamar megpirul, belül viszont nyers marad - amellet, hogy íz szempontjából veszít az étel az értékéből, egészségügyi kockázatot is rejt magában. Amikor leparázslott a faszén, kend át ecsettel a grillrácsot, lehetőleg ne csöpögjön, majd hagyd pár percig hagyd kiégni. Sütés közben folyamatosan után kell kenegetni, hogy ne ragadjon le a nyers hús. Ha odakap, se aggódd túl a helyzetet, ahogy sül a hús, magától elválik majd a rácstől a kéreg. Soha ne zsúfold túl a grillrácsot, a húsok nem pirulni, hanem párolódni fognak - és nem ez a cél. Ami alufóliába tekerten készül, ott olajozd meg cseppet a fólia belső oldalát.
Amit még tudni kell, Lajos bácsi előző nap elkészítette a hideg előételeket, amelyek fogadni hivatottak voltak a szállingózó vendégeket. Feltálalt tormás sonkatekercset, töltött tojást, new yorki káposztasalátát, franciasalátát, currys, csirkés ráksalátát. Én úgy láttam, tányér nem maradt szárazon ennyi hidegség láttán, arról nem is beszélve, hogy a koktélfelelős folyamatosan készítette a vendégek nagy örömére a további hűsítőket. Ezek annak ellenére kelendőnek bizonyultak, hogy az a kimondott meleg nem uralkodott felettünk... ez bizony Bond mesteri hozzáértésének volt köszönhető. Mármint nem az időt tette melegebbé (pedig guru a számítástechnika területén, de mégsem isten...), hanem a koktélokat abszolválta magas tudásfokon. Arról nem beszélve, hogy méltó helyettese is akadt Ingrid személyében...
Hamarosan a meleg ételek is asztalra kerültek, az egyben sült csülök, a babos csülök, a grill kolbászkák, a baconnal bélelt, mustáros, borsos hátszíntekercs, a baconos csirkemáj falatkák, a mustáros, fokhagymás tarja, a fűszeres grill oldalas, a rozmaringos, baconos csirkenyárs, a grill zöldségnyárs, az alufóliás burgonya, és a grillsajt osztatlan örömöt eredményezett - kinek, kinek ízlése és befogadóképessége szerint. Lajos bácsi egy percig sem parázott, hogy nem lesz elég a tervezett ételmennyiség, hiába, aki ért hozzá, az ért hozzá.
Jó hangulatú, kellemes időtöltés volt ez a party:) Jövőre, veletek, ugyanitt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése