
Legmélyebb tiszteletedet fejezd a vadásznak, aki megajándékozott téged a dámvaddal, csomagold el a húst a táskádba (ez fontos), majd határozottan tájékoztasd, hogy nem azért mondod, de a fél fogadra sem lesz elég a kapott mennyiség. Ha határtalan pimaszságod miatt a vadász - haver ide, vagy oda - pofán vág, akkor így jártál. És ha főzés előtt még mindig baromi kevésnek találod a hús mennyiségét, nyugodtan ügess el a legközelebbi henteshez némi marhahús vásárlása céljából. Nem mondom, hogy nincs különbség a kétféle hús között, de még mindig jobb, mint órák múlva, a főzés végén meredni egy öklömnyi húsra.
Hozzávalók:I. A pácoláshoz
- 2-3 kg dámvad comb
- Fűszerek (összesen jó 5-6 evőkanálnyi keverék): borókabogyó, 3-5 babérlevél, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, citromfű, só, bors
- annyi olaj, ami elfedi
II. A főzéshez:

- jó púpos evőkanálnyi zsiradék
- 5-6 fej hagyma
- 2-2 darab nagyobb sárgarépa, petrezselyemgyökér,
- 1 zellergumó, de tisztességes nagyságú
- 1 evőkanál mustár
- 1-2 evőkanál lekvár (mindegy milyen, de a legcélszerűbb ezek valamelyike: barack, áfonya, eper)
- 2-3 dl narancslé
- fél dl citromlé
- ízlés szerint só, bors
- 2-3 dl vörösbor
- 20 dkg gomba
A szarvascombot tisztítsd meg (le kell hártyázni). Fűszerezd, az az kend be a külsejét: vadfűszerkeverékkel

Ha megpuhult a hús, emeld ki a léből. A mártást szűrd át, és a zöldségeket passzírozd, vagy az egész levet botmixerrel homogén állagúvá keverd. Kóstold, ha szükséges, utánfűszerezed (só, bors). A mártást kiforralod szeletekre vágott gombával. A húst felszeleteled, és tálaláskor átvonod ezzel a mártással. Körtével díszítheted, kis talpat vágsz a körte gömbölyű oldalán, megtöltöd áfonyalekvárral - kitűnő ízkavalkádot fogsz elérni vele.
Köret: tészta, burgonyafánk, krokett, rizs, pirított burgonya (tócsni), krumpli fővadász módra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése